Dobrota je protivotrov zlu. Zato je važno da negujemo dobrotu i istinske vredosti – pravdu, istinu, solidarnost, slobodu, poštenje, odgovornost, međusobno poštovanje i uvažavanje.

Negujemo ih… ali i da im odamo priznanje.

Ove godine Srpski filantropski forum dodelio je Priznanja dobrote najzaslužnijim kompanijama i pojedincima. U želji da inspirišu sve ljude, posebno mlade, da se dobročinstvo širi i razvija, što snažnije i što trajnije, i da postane svakodnevna aktivnost.

Priznanja se dodeljuju  za dobročinstva koja su učinjena i kao inspiracija za promišljanje aktuelnih problema i pronalaženja modela prevazilaženja savremenih izazova. Priznanja su simbol zahvalnosti, ali još važnije ona su podsticaj za nastavljanje niza dobrih dela.

Srpski filantropski forum na Nacionalni dan davanja, dodeljuje Priznanje dobrote doktorki Slavici Plavšić.

Primarijus doktorka Slavica Plavšić, specijalistkinja za plućne bolesti, žena je velikog znanja i ogromnog srca. Njeno ime poznato je svima koji su u vreme pandemije korona virusa bili aktivni na društvenim mrežama. Doktorka Plavšić je svoje vreme i znanje uložila da pomogne ljudima u svojoj okolini, deleći najaktuelnije informacije i saznanja o toku bolesti i vakcinama, slušajući, savetujući, hrabreći. Bila je oslonac, podrška i uteha mnogim pojedincima i porodicama, delovala je prosvetiteljski i edukativno u trenucima kada je bilo ključno ohrabriti i neposledno pomoći.

Nakon masovnih ubistava 3. i 4. maja prošle godine, empatična doktorka Slavica Plavšić, među prvima je uočila zapostavljenost žrtava i porodica iz Malog Orašja i Dubone i počela da ukazuje na ovaj problem, da piše tekstove o svakoj žrtvi i svakom ranjenom i njihovim porodicama, dajući svoj doprinos da se ispravi nepravda prema njima. Njeni tekstovi i fotografije, prenošeni u mnogim medijima, upoznali su nas sa životima ovih surovo ubijenih mladih ljudi, sa njihovom dobrotom, talentima, vrednostima. Upoznali su nas i sa ranjenima, sa teškim oporavkom kroz koji prolaze, problemima sa kojima se suočavaju. Dr Plavšić je pokrenula humane ljude i pomogla da se prikupi pomoć, za porodice poginulih i za ranjene, u trenucima kada im je ona bila najpotrebnija.

 

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja i Festival filantropije realizuju se u okviru projekta Snaga aktivizma, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i druge partnerske organizacije, među kojima su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, Feministički kulturni centar BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum.