Dobrota je protivotrov zlu. Zato je važno da negujemo dobrotu i istinske vredosti – pravdu, istinu, solidarnost, slobodu, poštenje, odgovornost, međusobno poštovanje i uvažavanje.

Negujemo ih… ali i da im odamo priznanje.

Ove godine Srpski filantropski forum dodelio je Priznanja dobrote najzaslužnijim kompanijama i pojedincima. U želji da inspirišu sve ljude, posebno mlade, da se dobročinstvo širi i razvija, što snažnije i što trajnije, i da postane svakodnevna aktivnost.

Priznanja se dodeljuju  za dobročinstva koja su učinjena i kao inspiracija za promišljanje aktuelnih problema i pronalaženja modela prevazilaženja savremenih izazova. Priznanja su simbol zahvalnosti, ali još važnije ona su podsticaj za nastavljanje niza dobrih dela.

Srpski filantropski forum na Nacionalni dan davanja, dodeljuje Priznanje dobrote Miodragu i Aleksandru Kostiću.

Miodrag Kostić, predsednik i osnivač kompanije MK Group, u javnosti je prepoznat kao jedan od najuspešnijih srpskih privrednika koji je proširio poslovanje van granica naše zemlje i uživa internacionalnu reputaciju. Njegovim putem nastavio je sin Aleksandar Kostić, potpredsednik MK Group i AEC bankarske grupe koji je za kratko vreme postigao veliki uspeh.

Pored biznis uspeha, ističu se i društveno odgovornim aktivnostima koje su usmerene na podršku deci, mladima i porodici, sa posebnim fokusom na obrazovanje. Samo u proteklih pet godina, izdvojili su preko pet miliona evra za društveno odgovorne akcije

Svoju porodičnu kuću u Novom Sadu, kao „Zadužbinu porodice Kostić“, Miodrag Kostić je 2013. godine predao „Institutu za zdravstvenu zaštitu, dece i omladine Vojvodine“ za potrebe humanijeg lečenja u saradnji sa udruženjem NURDOR.

Ove godine osniva i drugu zadužbinu koja nosi njegove ime, buduću Platu nauke, koja će uskoro otvoriti svoja vrata za sve posetioce u centru Beograda. Palata nauke biće prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke, a ovaj dar društvu od 25 miliona evra predstavlja trajnu vrednost narodima sa ovih prostora.

Nagradu u ime Miodraga i Aleksandra primila predstavnica MK Grupe, Milica Jovetić.

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja i Festival filantropije realizuju se u okviru projekta Snaga aktivizma, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i druge partnerske organizacije, među kojima su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, Feministički kulturni centar BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum.