U Parku na Topličinom Vencu tokom 9. oktobra održan je Festival filantropije, osmišljen kao jedinstveni sajam na kojem je 25 organizacija civilnog društva predstavilo svoj rad brojnim zainteresovanim građanima. Festival je bio zaokružen odličnim muzičkim programom u kom su učestvovali hor “Muzika nade”, “Trumpet Girls”, Kralj Čačka i predstavnici članova „Benda 55“.  Kako bi se tokom dana prikupilo što više donacija, posetioci Festivala mogli su da učestvuju u aktivnostima organizacija tokom same manifestacije, doniraju im sredstva ili pomognu rad organizacija kupovinom majica, šolja, sitnica. Organizovana je i posebna Zona zabave u kojoj su posetioci mogli da učestvuju u izazovima i „izađu na crtu“ poznatim ličnostima u nekoj od laganih sportskih aktivnosti poput stonog tenisa ili basketa 1 na 1.

Posebnu pažnju posetilaca Festivala filantropije privukao je izložen Porsche “Sally Carrera 996”, restauriran kolekcionarski primerak, najpribližnija verzija automobila Sally iz Pixarovog crtanog filma “Cars” (2006). Ovo prvo pojavljivanje Sali u javnosti obeležilo je  početak kampanje za aukcijsku prodaju ovog automobila koja će se završiti u decembru, dok će sav dobijen prihod biti doniran fondaciji SOS dečja sela Srbije.

U nastavku vam predstavljamo organizacije i njihove štandove kojim su se predstavile sugrađanima.

 Fondacija SOS Dečija sela

 Asocijacija DUGA

 Centar za integraciju mladih CIM

 Fondacija Ana i Vlade Divac

 NURDOR

 IRIDA – Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman

 Džedajski pokret

 Alternativni centar za devojke

 Centar za nestalu i zlostavljanu decu

 ADRA

 Naš svet, naša pravila

 Forum mladih sa invaliditetom

 Generator

 Music Art Project

 Svetionik

 Unija srednjoškolaca Srbije

 Udruženje gradjana Roditelj

 Centar za socijalnu integraciju dece i mladih – Zvezda

 Udruženje Okular

 Udruženje „Fileo“

 Centar za pozitivan razvoj dece i omladine CEPORA

 Poliboti – Politehnika

 KOMS

 LICEULICE

 Fondacija Jedro

 

Srpski filantropski forum, kao organizacija koja okuplja fondacije, kompanije, organizacije civilnog društva, donatore, pojedince i filantrope, ustanovila je 2018. godine Nacionalni dan davanja kao dan kad se obeležavaju i slave filantropija, solidarnost i kultura davanja. Nacionalni dan davanja slavi se 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa.

Dobrota se piše srcem.

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja i Festival filantropije realizuju se u okviru projekta Snaga aktivizma, koji finansira Američka agencija za
međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i druge partnerske organizacije,među kojima su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, Feministički kulturni centar BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum.